Стандартні зразки зерна - основні поняття, визначення та приклади
З шкільного курсу відомо, що в спеціальних умовах зберігаються еталони довжини, ваги і т.д., які ніхто в світі не ставить під сумнів.
Це у своєму роді стандартні зразки, первинні еталони, за якими можуть виготовлятися вторинні еталони і т.д.
Приклад.
Стандартні зразки зерна поставляються лабораторіям з аналізу якості зерна для калібрування інфрачервоних аналізаторів, вологомірів.
Чи може зернова лабораторія самостійно зробити дослідження "мокрим", хімічним методом і за результатами аналізу відкалібрувати аналізатор на вологість, білок, клейковину і т.д. без референтних (еталонних) зразків зерна?
Теоретично так.
Практично ніхто не поручиться за достовірність результатів через не репрезентативних відібраних проб зернових, бобових, олійних культур, макухи, шроту і т.д. в несертифікованих за міжнародними стандартами лабораторії.
- Необхідний максимально широкий набір зразків зерна з різних регіонів, полів, умов зростання, з различающимися погодними умовами, органолептичними властивостями і т.д. Так і формується база стандартних зразків, в ідеалі з десятків тисяч проб зерна.
Простіше кажучи, якщо для аналізатора навіть від самого просунутого бренду складається калібрувальна крива за зразком зерна, отриманого з одного поля (який не може вважатися контрольним, референтним), при надходженні інших зразків для дослідження, похибка може бути неприпустимо велика. - При суперечках за показниками якості, арбітром може виступати тільки результати сертифікованої лабораторії, результати якої беззастережно визнаються всіма учасниками ринку.
Стандартні зразки слід класифікувати за такими ознаками:
- область вимірювань і величина, що атестується;
- матеріал (речовина) - носій величини, що атестується;
- значення величини;
- метрологічне призначення контрольного зразка.
Точність величини, що атестується еталонного зразка повинна бути в залежності від його призначення.
Допустимі похибки величини, що атестується стандартних зразків, а також клас точності повинні бути визначені нормативними документами, затвердженими в установленому порядку.
При атестації в цілому партії все еталонні зразки повинні бути однорідними, тобто значення величини, що атестується в кожному примірнику або його частини не повинно відрізнятися від значення, зазначеного в паспорті на всю партію.
При атестації кожного примірника референтного зразка значення величини, що атестується в кожній ділянці обсягу або поверхні даного екземпляра не повинно відрізнятися від зазначеної у свідоцтві.
Пример.
Контрольні зразки зерна расфасовуются в поліетиленові пакети і являють собою сукупність зернівок.
Яке б кількість зерен з пакета ми не взяли, вони повинні в повному обсязі відображати характеристики всього вмісту пакета.
Для цих цілей при виготовленні еталонних зразків зерна, безліч відібраних проб з різних партій ретельно перемішуються для отримання однородностіі.
У свою чергу однорідність стандартного зразка впливає не тільки на точність, але і на повторюваність результатів при калібрування вимірювальних приладів, включаючи інфрачервоні аналізатори зерна.
Зміна аттестованної величини в еталонному зразку протягом терміну його придатності, зазначеного в паспорті, не повинна перевищувати допустимого.
Допустима величина зміни протягом часу повинна бути вказана в технічних умовах на виготовлення контрольного зразка.
Приклад.
На кожен стандартний зразок зерна для калібрування аналізаторів видається протокол лабораторних випробувань, в якому вказується дата проведення контрольного тесту "вологим" лабораторним методом.
Після цього контрольні зразки зберігаються в холодильнику при низькій температурі від +4 до + 8 ℃, що гарантує збереження протягом певного періоду виміряних властивостей: вміст білків, вологості і т.д.
Розфасовані референтні зразки зерна повинен задовольняти ряду вимог:
- Репрезентативність вибірки, що в свою чергу визначається якістю змішуванням зерен з різних партій і кількістю.
Якщо матеріалу мало - наприклад 50 грам, цієї кількості може бути недостатньо.
З іншого боку, якщо матеріалу занадто багато, наприклад розфасоване кілька кілограмів в один пакет, то при відправці замовнику, після розтину герметичної упаковки, буде використана лише мала частина, а інша не буде затребувана. - Обсяг стандартного зразка повинен забезпечити максимальне велику кількість проведених калібрувань вимірювальних приладів (вологомірів, ІЧ аналізаторів зерна).
Якщо в лабораторії присутні наприклад 2 інфрачервоних аналізатора і привезені ще 3 вологоміра для калібрування по еталонним зразкам, то необхідно виходити з кількості зерна для настройки (повірки) кожного з вимірювальних приладів.
Якщо пакет з контрольним зразком пшениці має масу 1 кг, а для одного з 5-ти приладів досить 100-200 грам, то можна обійтися всього одним пакетом.
Це вигідно і з фінансової точки зору.
Єдина умова: щоб після розпакування калібрування всіх аналізаторів проводилось протягом найкоротшого часу, і еталонні зразки зерна не втратили свої властивості - не змінився процентний вміст компонентів.
- Все залежить від того, які прилади підлягають контрольним тестам по референтним зразкам.
✓ Наприклад пурка перевіряється по еталонним зразкам зі значенням натури зерна, наведеним в паспорті.
✓ ІЧ аналізатор може налаштовуватися по контрольним зразкам на кілька величин: жир, волога, масло, зольність, клейковина зерна, білок та ін. - Специфіка аналізованих компонентів для кожного референтного зразка:
- сої, ріпаку: масова частка вологи, білка, жиру;
- пшениці: вологість, білок, число падіння, сира клейковина, натура.
Перелік стандартних зразків зернових культур визначається національним і міжнародним ринком зернових культур і включає найбільш популярні види зерна і насіння: овес, пшениця, соняшник, соя, рапс, а також макухи та шроти.