Контрольні зразки зерна і насіння для калібрування інфрачервоного аналізатора
Тривалість класичних лабораторних аналізів якості зерна на вологість, білок, золу, жир, клейковину, крохмаль, клітковину та ін. складових призвело до активного впровадження в останні роки альтернативних методів дослідження, серед яких найбільш перспективний - інфрачервона спектроскопія в ближній (БІЧ) області спектра.
Спеціалізовані фотоспектрометри - такі як аналізатори зерна, які необхідно періодично калібрувати по стандартних зразках, дозволяють:
- прискорити час дослідження в десятки разів;
- одночасно проводять експрес аналіз від одного до 10 параметрів за 1 хвилину;
- аналізують цільні зернівки, без пробопідготовки (розмелювання млином).
Метод кількісного і якісного аналізу якості зерна полягає у виділенні з відбитого або поглиненого спектра (в залежності від різновиду ІЧ аналізатора) довжин хвиль, на кожній з яких коливаються молекули відповідних досліджуваних компонентів під впливом енергії випромінювання лампи.
Поділ хвиль з повного спектру проводиться на прецизійному монохроматорі (обертається дифракційною решіткою), після чого світловий потік строго заданої частоти надходить на фотоприймач, де відбувається перетворення в електричний сигнал, який обробляється відповідно до вбудованого алгоритму.
Підсумкові дані компонентів виводяться в процентному співвідношенні.
Достовірність аналізу якості зерна на інфрачервоному аналізаторі визначається:
- апаратно-програмним комплексом;
- якістю контрольних (стандартних) зразків зерна.
Референтні зразки зерна і насіння повинні бути отримані в сертифікованій лабораторії та використовуються для калібрування аналізатора на нові сорти зернових, маслянистих, бобових культур - розробки калібрувальних рівнянь і записи в пам'ять.
ІЧ аналізатор проводить дослідження непрямим методом і потребує референтних зразків зерна не тільки при розробці первинних градуювальних залежностей, але і при коригуванні калібрувальних кривих (нахилі або зміщенні).
Контрольні зразки зерна готуються за результатами еталонного, по ГОСТ лабораторного методу з використанням повіреного лабораторного обладнання з видачею відповідного паспорта на кожен зразок.
БІЧ аналізатор - це вимірювальний прилад, що аналізує спектральний сигнал від еталонного зразка зерна і обробляє отриманий відгук програмними засобами.
Для мінімізації похибки вимірювання в процесі експлуатації по побудованій градуювальній моделі контрольні зразки зерна і насіння для калібрування інфрачервоного аналізатора повинні відповідати вимогам однорідності і повторюваності результатів.
Під час налаштування (калібрування, повірки) ІЧ аналізатора необхідний набір референтних зразків зерна, для розробки градуювального рівняння по всій шкалі в декількох контрольних точках, наприклад від мінімального допустимого значення вологості або вмісту білка до максимального.
Стандартні зразки зерна для калібрування і перевірки експрес аналізатора необхідні також у випадках:
- надходження зернових/олійних культур нового врожаю;
- отримано новий посівний матеріал від селекціонерів;
- існує обґрунтовані сумніви в достовірності еталонного лабораторного аналізу.